Wat is een logo?

Een logo is een grafische weergave van een merk of bedrijf. Het is een symbool, woordmerk of een combinatie van beiden die een bedrijf identificeert en onderscheidt van anderen. Een logo kan bestaan uit een afbeelding, lettertype of kleur en kan op verschillende manieren worden gebruikt om de identiteit van een bedrijf te communiceren.

Woordmerk / beeldmerk

  • Woordmerk: Dit is een logo dat alleen bestaat uit tekst, zonder beeld of symbolen. Het is vaak de naam van het bedrijf in een specifiek lettertype of stijl. Een voorbeeld hiervan is het Coca-Cola logo.
  • Beeldmerk: Dit is een logo dat alleen bestaat uit een afbeelding of symbool, zonder tekst. Een voorbeeld hiervan is het Apple logo.
  • Combinatiemerk: Dit is een logo dat zowel tekst als beeld bevat, zoals het logo van Nike.

Wat is een huisstijl?

Een huisstijl is het totale ontwerp van een bedrijf, inclusief het logo, kleuren, lettertypen, afbeeldingen en andere visuele elementen. Een goede huisstijl zorgt ervoor dat het bedrijf er altijd hetzelfde uitziet, zodat mensen het gemakkelijk kunnen herkennen, en het draagt bij aan de reputatie en het imago van het bedrijf. Het is dus belangrijk dat alles bij elkaar past en er consistent uitziet.
  • Kleur: Een huisstijl kan worden geïdentificeerd door de kleuren die worden gebruikt. Dit kan een specifieke kleur zijn, of een combinatie van kleuren die bij het bedrijf passen. Een voorbeeld hiervan is het rood van Coca-Cola.
  • Typografie: De keuze van lettertypen en het gebruik van tekst is ook een belangrijk aspect van een huisstijl. Het kan worden gebruikt om een specifieke uitstraling of gevoel te creëren, zoals het strakke en moderne lettertype van het Google logo.
  • Grafische stijl: De manier waarop beelden en illustraties worden gebruikt, kan ook deel uitmaken van de huisstijl. Dit kan bijvoorbeeld een specifieke tekenstijl zijn of het gebruik van patronen en vormen die terugkomen in de marketing en branding van het bedrijf.
  • Visuele identiteit: De huisstijl van een bedrijf is bedoeld om een unieke visuele identiteit te creëren die herkenbaar is voor het publiek. Het omvat alles wat visueel is, van het logo tot het briefpapier en de verpakking van producten.
  • Toon en stijl: De manier waarop een bedrijf communiceert, zowel visueel als verbaal, kan ook deel uitmaken van de huisstijl. Het kan een specifieke toon en stijl hebben die overal in terugkomt, van sociale media-posts tot reclamecampagnes.