WordPress handleiding


Inloggen

Inloggen in het admin gedeelte van WordPress website kan standaard via de URL extensie /wp-admin toevoeging. Dit betekent dat meestal de beheersomgeving te vinden is via:

https://jouwdomein.nl/wp-admin

Inlogscherm WordPress Standaard


Interface

Na het inloggen komt het volgende scherm tevoorschijn. Dit is het WordPress Dashboard.

Dashboard

Het WordPress Dashboard, vaak WP Admin genoemd, is de beheersomgeving van de WordPress website waar in alles is te managen. Het startoverzicht geeft een weergave van mogelijkheden of andere data, afhankelijk van ingebouwde modules.

WordPress Dashboard na inloggen


Dashboard Menu

Het donkere menu aan de linkerkant is het hoofdmenu van de beheersomgeving.

Linker Menu – Hoofdmenu Dashboard

Het menu kan verschillen per site en is afhankelijk van de geďnstalleerde plugins en de rechten die een gebruiker heeft binnen het admin. Het standaard menu bestaat uit:

• Berichten: Hier kunnen nieuwsberichten, blogs en andere berichten worden geplaatst en bewerkt.
• Media: Dit is de mediabibliotheek met alle geüploade foto’s en andere documenten.
• Pagina’s: Hier kunnen pagina’s worden toegevoegd en of huidige pagina worden aangepast.
• Reacties: Indien van toepassing zijn hier de reacties die zijn geplaatst op berichten te vinden.
• Contact: Onder dit tabblad kunnen contactformulieren worden aangepast en toegevoegd.
• Weergave: Hier kunnen de menu’s van de website worden toegevoegd of aangepast.
• Plugins: Hier zijn alle WordPress plugins te beheren
• Instellingen: Hier zijn de basisinstellingen en technische instellingen van de website te vinden.

Alle onderdelen worden verder uitgelegd onder de tabbladen.


Bovenbalk

In de bovenste balk is het middels een klik mogelijk de website snel weer te geven vanuit het dashboard en andersom.

Berichten

Onder berichten zijn alle berichten die zijn geplaatst te vinden. Dit is van toepassing bij een blogwebsite of een website met een blogpagina of nieuwspagina.

Overzicht Berichten WordPress Dashboard


Bericht bewerken

Als er op een producttitel geklikt wordt, komt het volgende scherm tevoorschijn.

De berichten zijn eenvoudig aan te passen en toe te voegen via de editor. Door op de knop “voorbeeld” te klikken kun je bekijken hoe het bericht eruitziet zoals de bezoekers het zullen zien. Als de aanpassingen zijn gedaan, klik dan op de blauwe update-knop rechts bovenin op de pagina.


Bericht toevoegen

Bovenaan op de ‘berichten’ pagina is de knop ‘Nieuw bericht’ te vinden. Tevens is een nieuw bericht toe te voegen via het linkermenu zodra onderdeel ‘Berichten’ is uitgeklapt.

Het eerder weergegeven scherm komt tevoorschijn waar titel, tekst en de uitgelichte afbeelding (in het rechterkolom) kan worden toegevoegd. Als de informatie is ingevuld, klik dan op de blauwe publiceer-knop rechts bovenin op de pagina. Het is wederom mogelijk om eerst op de “voorbeeld”-knop te klikken kun om te bekijken hoe het bericht eruit gaat ziet.

Bericht maken/ bewerken

Categorieën

Categorieën zijn bundels van berichten, bijvoorbeeld thema’s, met hetzelfde onderwerp. Dit wordt vaak gebruikt op grotere blogplatforms, bijvoorbeeld om recepten te categoriseren.

Tags

Met tags kunnen berichten worden gespecificeerd voor specifiekere doelgroepen en/ of zoekwoorden.

Media

Dit is de mediabibliotheek van WordPress. Het is de catalogus van alle mediabestanden binnen de website.

Pagina's

Als je in het menu aan de linkerzijde op “pagina’s” klikt krijg je alle pagina’s van je website te zien.

Pagina Overzicht Voorbeeld

Door met je muis over een paginatitel te gaan kun je deze bewerken, verwijderen, dupliceren en/of snel bewerken. Om een nieuwe pagina aan te maken klik je op de knop “nieuwe pagina” bovenin of in het uitgeklapte linker menu.

Pagina bewerken

Door te klikken op een titel in het overzicht kun je de desbetreffende pagina direct bewerken.

Pagina Bewerken

De pagina’s zijn net zoals berichten eenvoudig aan te passen en toe te voegen via de editor. Door op de knop “voorbeeld” te klikken kun je bekijken hoe de pagina eruitziet zoals de bezoekers het zullen zien. Als de aanpassingen zijn gedaan, klik dan op de blauwe update-knop rechts bovenin op de pagina.

Plugins

Hier zijn alle WordPress plugins te beheren. Verdere uitleg volgt.

Menu's

Na het maken en publiceren van een pagina, kan het gewenst zijn de pagina in het menu van de website toe te voegen. Dit kan onder:

Weergave > Menu’s.

Je komt dan op de volgende pagina terecht.

De eenvoudigste manier om items toe te voegen aan menu is via et submenu ‘Menu items toevoegen’. Hierbij is het vaak handig om de selectie ‘Alles tonen’ aan te klikken (aangegeven met de blauwe pijl).

Vervolgens is het taak om de nieuwe pagina te vinden, deze te selecteren en via de knop ‘Aan menu toevoegen’ de pagina toe te voegen.

De standaard instelling van WordPress zorgt ervoor dat een toegevoegd item onderaan in het menu geplaatst wordt. De items kunnen simpel worden versleept (‘drag and drop’) en zo op de juiste plaats worden gezet. Op de volgende pagina staan afbeeldingen ter ondersteuning.

Elementor

Elementor is een plug-in voor het maken van pagina's die de standaard WordPress-editor vervangt door een handige en uitgebreide frontend-editor.

Als je in het menu aan de linkerzijde op “pagina’s” klikt, krijg je alle pagina’s van de website te zien. Er staat hierbij aangegeven of het om een Elementor pagina gaat.

Pagina's met Elementor aanduiding

Klik op de pagina die bewerkt mag gaan worden. Je ziet dan in tegenstelling tot een standaard pagina een knop.

Knop naar de Elementor editor

Klik op deze knop om de Elementor editor te openen.

Elementor Editor

Nu kom je terecht in de live editor van Elementor. Links zijn alle opties te vinden. Als voorbeeld klikken we op een tekst. Links komt nu de tekst met instellingen tevoorschijn. Hier kan gemakkelijk de tekst aangepast worden. Vergeet vervolgens niet om op de groene update knop te klikken wanneer je klaar bent met de aanpassingen.

Elementor tekst aanpassen

Smart Slider

Smart Slider is een plugin van een derde partij en zodoende een toevoeging aan WordPress. Het wordt gebruikt voor het maken van diashows en afbeelding/ videoblokken.

Teksten in afbeeldingen

In sommige gevallen staan de teksten in een plugin in bijvoorbeeld carrousels. De volgende stappen kunnen genomen worden om teksten en/ of afbeeldingen aan te passen in de blokken:

Smart Slider > Gewenste slider > slide/ dia (welke je aan wilt passen) > pas tekst aan door te klikken in de preview onderaan -> klik op bijwerken

SEO

SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie. Het is naast zoekmachine adverteren (SEA) onderdeel van zoekmachine marketing.

Inhoudelijk heeft SEO te maken met alle activiteiten omtrent het optimaliseren van een website of pagina. Het doel is daarbij om zo hoog mogelijk te scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, bijvoorbeeld de meestgebruikte Google. Organisch wil zeggen als zijnde een normaal, niet betaald zoekresultaat. Daartegenover staat een betaald zoekresultaat, bijvoorbeeld de bekendste advertenties binnen Google die altijd bovenaan staan.

Onderdelen SEO

De meestvoorkomende activiteiten met betrekking tot SEO zijn:

  • Technisch SEO: optimalisatie van de website op technisch vlak
  • Content optimalisatie: , zoektermen, HTML headings, teksten
  • Linkbuilding: Zorgen voor backlinks, ofwel links naar jou website op andere externe websites.

Interessante documenten en links

Google SEO Starter Guide

Zoeken op Google